Bestmans uppgifter

Att få vara bestman på någons bröllop är en stor ära. Man får mer ansvar inom bröllop och ska vara där som stöd åt brudparet, samt hålla stämningen under middagen.

Som bestman har du en tung börda att bära. Du är den som brudparet ska förlita sig på under vigseln och middagen. Du är också den som ska ordna svensexan. Tänk på att inte lägga den alltför nära bröllopet. Paret kommer vara nog stressande under de sista två veckorna för att ha tid att slappna av och vara riktigt bakis. Ta med brudgummens önskningar och personlighet när du planerar festen. Den är trots allt i hans ära och han ska ha roligast av dem alla, inte ni andra.

Bestman brukar också vara den som ska ha hand om brudparets ringar. Håll dem i säkert förvar! Det är mycket stohej kring ett bröllop och man vill helst inte tänka på vad som kan gå snett under den största dagen i sitt liv. Det är din uppgift, istället. Ta med en liten påse med plåster, sykit, säkerhetsnålar, huvudvärkstabletter och näsdukar utifall det skulle uppstå några problem.

Klädseln är också viktig. Oftast berättar brudparet vad tärnor och marskalk ska ha för kläder. Om ingenting speciellt uppges så är frack det vanligaste, fast nuförtiden är det vanligt att endast bära mörk kostym. Det kan dock vara roligt att stå ut lite från de andra gästerna på vigseln. Lista ut vilka färger bröllopet går i. Om brudgummen exempelvis ska ha blå slips så kan du visa att ni står varandra nära genom att köpa en blå fluga. Det går också att köpa en färgad näsduk som står upp från kavajficka. Titta på Neckwear.se för lite mer inspiration om vilka accessoarer du kan kombinera med din kostym. Och checka alltid av med brudparet innan så det är okej att du bär en färgad fluga eller liknande.

Sist men inte minst är det du ska hålla i talet och presentera andra talare under middagen. Här får man så klart välja fritt vad man ska prata om men det är alltid roligt att få höra lite humor under dessa tal. Och som med klädvalet: checka av med brudparet innan du håller talet så de är med på noterna.